Sziasztok!


A nevünk Panni és Dodó, egy éve szütyőfüggők és lelkes cakkompakkomisták. 
2019. nyarán mindkettőnket elfogott valami elemi szorongás és tenniakarás a bolygónkért - mit tehetnénk azért, hogy az emberek még jobban motiválva legyenek arra, hogy kevesebb műanyagot használjanak? Rengeteg ötletelés és egy csipetnyi pánikroham után megszületett a Cakkompakkom ötlete - bár még egyikünk sem varrt még varrógéppel, mindketten beszereztünk egyet és elkezdtük megtervezni a saját mintáinkat.  Dodó nagyobban szerette volna űzni a varrást és hirdetni a „szatyros élet” előnyeit, Panninak pedig régi álma volt a mintatervezés, így az elképzelés az volt, hogy a nejlonzacskókról saját szütyőinkkel „szoktassuk át” az embereket a környezetnek kevésbé megterhelő életstílusra.
Bevásárlótáskáinkban zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, péksütit és gyakorlatilag bármit hazahozhatunk és tárolhatunk, ami a kimérős/darab kategóriába tartozik. Találhatsz még nálunk tolltartót, maszkot és vászontáskát is - teljes szettet válogathatsz össze a kedvenc mintádból.
Névnek valami egyszerűt és frappánsat szerettünk volna, amit könnyen megjegyeznek az emberek, és kötődik is hozzájuk, érezteti velük, hogy ez nekik, értük van, plusz Panni márkája, a czikkcakk is valamilyen szinten visszaköszön benne.   A pamut anyagok semmilyen káros anyagot nem tartalmaznak - ezt is bizonyítja, hogy a textil OEKOTEX szabvánnyal, a rákerült festék pedig ECO PASSPORTtal rendelkezik.

 

Az anyagok megtervezésének mindig együtt fogunk neki – ilyenkor már vázlatok is készülnek, inspirációs képeket, színeket gyűjtünk. Ezután Panni rajzolja meg a végleges mintát, szerkeszti meg nyomdakészre és adja le a rendelést a gyártónak. A többi innentől közös móka: a szabásminta felrajzolása, kiszabás, szélek beszegése, varrás, a zsinór befűzése. Éppen kinek mihez van kedve – persze mindezt módszeresen és hatékonyan. Vásárok előtt mindent átvasalunk, rendszerezünk.

Változó, hogy mikor van több időnk minderre, hiszen Panni a saját grafikai és formatervezői vállalkozását építgeti (czikkcakk), ahogy Dodó is (DodoFoto) rendszeresen forgat és vág különböző témájú klipeket, videókat, emellett egy kétéves tündér, Léna anyukája.

  

Igyekszünk minél hulladékmentesebben varrni, így fordulhat elő az, hogy valamelyik szütyő például picit nagyobb lesz a társainál. Ez a kézzel készült termékek szépsége – gyakorlatilag nincs két egyforma, viszont mindegyik szívvel készül! A termékek készítésénél elmaradhatatlan kellék a kávé, rengeteg röhögés, lehetőleg egy kutya akit lehet közben dögönyözni, valami jó trash zene a háttérben, és Panni iPadje, amit rögtön előkaphat és már elsőre tökéletesen leskicceli az új design ötletét. Ja, és ha közben fahéjas csigát vagy kakaós kalácsot majszolhatunk, akkor még jobb.

Tudjuk, hogy manapság mekkora a nyomás az embereken a zero waste életmóddal kapcsolatban - hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha nem tökéletesen csináljuk, akkor már végülis mindegy. Mi azt szeretnénk az emberekben tàmogatni, hogy ezen az úton csak el kell indulni és minden apró erőfeszítés számít, mert sok kicsi sokra megy - ezért is hívjuk magunkat zero waste helyett low waste vállalkozásnak. A szemetelésnél is mindenki azt gondolta, hogy "ugyan, nem az én nejlonzacskómon fog múlni a bolygó" - aztán most láthatjuk, hova jutottunk. Ha ezt megfordítjuk és kitöröljük azt az alapgondolatot, hogy "ugyan, nem az én textilszütyőmön fog múlni a bolygó" (mert igenis sokat számít a szütyőd!), akkor hiszünk benne, hogy tisztább és fenntarthatóbb helyen fogunk élni. Minél több ember vászonszatyrába szeretnénk belecsempészni a kis termékeinket, hogy ez az életmód rutin legyen - és az, hogy a textilek egyediek, szépek (és igény szerint káromkodnak), már csak hab a tortán :)